Dagafsnit for Skolebørn og Unge, Viborg
Er du mellem 7-17 år og har psykiske problemer, kan du komme i et forløb hos os. Vi modtager børn og unge fra hele Region Midtjylland.
Om dagafsnittet
På dagafsnittet i Viborg udreder og behandler vi børn og unge i alderen 7-17 år med forskellige psykiske symptomer og problemer. Det kan f.eks. være børn og unge, som har:
- ADHD
- Angst
- Autisme
- Depression
- OCD
- Adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser.
- Personlighedsforstyrrelse
Du kan læse mere om psykiske diagnoser hos børn og unge her.
Du kan blive henvist, hvis dine behandlere i klinikken eller på et sengeafsnit vurderer, at et dagtilbud kan hjælpe dig som en del af dit forløb i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling.
Hos os arbejder vi sammen med dig for at finde ud af, hvad der bedst kan støtte dig i din hverdag og hjælpe dig med at få det bedre. Ingen kender dig bedre end dig selv, så det er vigtigt, at du fortæller os, hvordan du har det. Målet med din udredning og behandling er, at du får det bedre og kan fungere godt i din hverdag.
Faggrupper du møder
I afsnittet kan du møde både sygeplejersker, pædagoger, psykologer, læger, sekretærer og socialrådgiver. Du kan også møde studerende og elever, der har opgaver alt efter, hvor de er i deres uddannelse.
Spørg os, hvis der er noget, du er i tvivl om. Hvis den, du spørger, ikke kan svare, vil vedkommende hjælpe dig, så du får de svar, du har brug for.
Hverdagen på dagafsnittet
På dagafsnittet kan du både gå i skole og være med til forskellige aktiviteter. Skolen ligger lige nedenunder afsnittet og er en del af Nordre Skole. I løbet af dagen kan der også være tid til samtaler, undersøgelser eller psykologiske tests, hvis det er en del af dit forløb.
Dagafsnittet har mange forskellige rum, du kan bruge, som en TV-stue, spisestue, køkken, kreativt værksted og computerrum. Der er også et fællesområde, hvor du kan slappe af og andre hyggelige områder, hvor du kan være for dig selv eller sammen med de andre børn og unge.
Skole og aktiviteter varer dog ikke hele dagen. Der er altid mulighed for pauser og tid til at tage det roligt, hvis du har brug for det.
Afsnittet har åbent fra mandag til fredag i tidsrummet:
- Mandag: 08-16
- Tirsdag: 08-20
- Onsdag: 08-20
- Torsdag: 08-20
- Fredag: 08-16
Dit besøg
Før dit forløb begynder, vil du blive inviteret til en opstartssamtale på dagafsnittet via e-Boks eller fysisk brev. I nogle tilfælde kan du også blive ringet op, hvis dit forløb skal starte med kort varsel. Til opstartssamtalen vil vi fortælle dig om hverdagen på afsnittet og give dig en rundvisning, så du kan få et indtryk af stedet.
Til opstartssamtalen aftaler vi sammen, hvordan dit forløb skal se ud, og hvornår det begynder. Dit forløb på dagafsnittet kan vare fra en til fire uger. Sammen med din behandler planlægger vi både, hvor længe du skal være i forløbet, og hvilke dage du skal komme, så det passer bedst muligt til dig og dine behov.
Du vil få noget skriftligt materiale, som du også kan finde på vores hjemmeside. Her kan du læse om, hvad vi laver på afsnittet, om diagnoser og meget mere. Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget, er vi altid klar til at hjælpe.
Husk at medbringe dit sundhedskort.
Dit forløb
Når du starter dit forløb hos os, udarbejder vi en behandlingsplan for din udredning/behandling i samarbejde med din behandler og dine pårørende. Den beskriver kort vores aftaler om dit videre forløb og eventuelle undersøgelser. Planen kan ændres undervejs, så den passer til dine behov.
Vi er her for at hjælpe dig og lægger stor vægt på god dialog med dig og dine pårørende. Hvis du er under 15 år, bliver du og dine forældre indkaldt til en opstartssamtale i afsnittet sammen. Hvis du er mellem 15 og 17 år, kan du selv bestemme, hvilke dele af behandlingen dine forældre skal vide noget om.
Vi prøver så vidt muligt at imødekomme dine ønsker.
Du får faste kontaktpersoner, som følger dig gennem hele dit forløb. Dine forældre bliver som udgangspunkt inddraget i dit forløb.
Der vil også være en sagsansvarlig psykolog og en behandlingsansvarlig læge, som arbejder tæt sammen om dit forløb for at sikre, at du får den bedste støtte.
Mad og drikke
I dagafsnittet har vi et køkken, hvor vi laver mad til dig. Som udgangspunkt spiser vi i afsnittets spisestue, men hvis du har det svært med det, kan du tale med din kontaktperson. Så kan I finde en løsning, der passer dig.
Du kan få:
- Morgenmad kl. 08:00-09:00
- Formiddagssnack kl. 10:00-10:30
- Frokost kl. 12:00-12:30
- Eftermiddagssnack kl. 15:30-16:00
- Aftensmad kl. 18:00-18:30
Efter dit forløb
Når dit forløb på dagafsnittet er slut, afholdes en samtale med din behandler, hvor du får en tilbagemelding på dit forløb, og vi drøfter de næste skridt. Det kan være, du skal fortsætte med opfølgning i dagafsnittet, ambulant behandling i klinikken eller afsluttes til kommunalt regi.
Vi giver altid en tilbagemelding på undersøgelsen til dine forældre, hvis du er under 15 år.
I nogle forløb afholdes et afsluttende netværksmøde, hvor bl.a. dine forældre, din skole og andre samarbejdspartnere kan deltage (med samtykke, hvis du er over 15 år). Vi taler med dem om, hvordan de bedst kan hjælpe dig, når du kommer hjem til din hverdag igen.
Patientvejledninger
I klinikken har vi udarbejdet information om undersøgelser og behandlinger samt vejledninger inden for relevante emner.
Til pårørende
Som forældre eller pårørende til en ung med psykiske problemer er du en vigtig del af behandlingsforløbet. Du skal dog være opmærksom på, at den unge skal give samtykke til, at du må blive inddraget i forløbet.
Vi oplever nogle gange, at unge mellem 15-17 år ikke ønsker at inddrage forældre i dele af behandlingen. Vi har stor forståelse for den svære situation, men vi beder dig om at respektere dit barns behov. Vi vil dog stadig gerne hjælpe og rådgive dig som pårørende på et generelt plan.
Det har stor betydning, at du deltager aktivt ved møder, familiesamtaler og aktiviteter i afsnittet. Du kan derfor forvente at have behov for at holde fri fra arbejde i forbindelse med aktiviteter og samtaler på afsnittet.
Vi vil gerne have kendskab til dine erfaringer med dit barn gennem opvæksten. Det sikrer den bedst mulige behandling og undersøgelse af barnet. Vi er selvfølgelig også meget interesserede i dit syn på barnets udfordringer.
Undervisning og vejledning
Du kan læse mere om undersøgelse og behandling af dit barn i vores information til jer og jeres barn.
Vi tilbyder også undervisning til dig som forælder:
Læs også vores gode råd og vejledning til jer som forældre, når dit barn det svært.
Er du forælder til et barn med handicap, kan du finde hjælp Social- og Boligstyrelsens Guide til hjælp og støtte – Forældre til børn med handicap.
Kontakt
Adresse
Dagafsnit for Skolebørn og Unge
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA)
Søndersøparken 15
8800 Viborg