Internetbehandling hjalp 10-årige Lykke med mavevrøvl
Siden august 2022 har Psykiatrien i Region Midtjylland tilbudt internetbaseret behandling for funktionelle mavelidelser hos børn og unge.
18.01.2023
Hjemme fra skole, ingen legeaftaler og ingen fritidsaktiviteter. Indtil for kort tid siden var 10-årige Lykke Svinth Andreassen så påvirket af sine mavesmerter, at de forhindrede hende i meget af det, som fylder i 10-åriges liv.
Men lægerne på børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby fandt hurtigt ud af, at der ikke var en fysisk forklaring på Lykkes mavekneb, så istedet blev hun og hendes familie sat i gang med et behandlingsforløb i Psykiatrien målrettet funktionelle mavelidelser hos børn og unge.
At leve med smerten
En funktionel mavelidelse er en sygdom, hvor forskellige symptomer fra mave og tarme opstår uden fysisk forklaring. Det kan blandt andet være smerter, forstoppelse eller rumlen i maven.
Sygdommen betyder, at patienterne har svært ved at fungere i dagligdagen; skolefraværet stiger, barnet eller den unge stopper med fritidsaktiviteter og socialt samvær.
Lykke Svinth Andersen er én af i alt fire børn, der sammen med deres familie har afsluttet et internetbaseret behandlingsforløb for funktionelle mavelidelser med gode resultater. Forløbet er en del af et forskningsprojekt på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling ved AUH Psykiatrien i Skejby med fokus på, hvordan man kan hjælpe børn og unge som Lykke.
Forløbet består af internetundervisning og øvelser, hvor patienterne gradvist udsætter sig selv for situationer, som de tidligere har undgået pga. mavesymptomerne.
Det kan fx være at spise bestemte fødevarer eller være i sociale sammenhænge trods mavevrøvl. Målet er ikke at fjerne mavesymptomerne, men at give patienterne og deres familier værktøjer til at håndtere dem uden at det går ud over skole og fritid.
Ro i familien
Lykkes mor Malene Svinth Holdgaard fortæller, at der er kommet mere ro i familien efter de 10 ugers internetbehandling. En ro, der især hænger sammen med, at hun og Lykkes far har fået konkrete værktøjer til at støtte deres datter i at gå leve en almindeligt børneliv - trods mavesmerter.
- Som forælder er det svært at vurdere, hvor meget du skal presse på for at komme i skole eller foretage sig andet, når ens barn klager over, at de har ondt. Vi er nok mere trygge i det og mere sikre i det. Nu ved vi, hvad vi skal gøre, siger Malene.
I dag har Lykke stadig ondt i maven af og til, men har lært, at man godt kan være i skole og sammen med vennerne, selvom maven bøvler.
- Jeg kan gøre flere ting, som jeg ikke troede, at jeg kunne, på grund af at jeg havde ondt i maven. Jeg kan stå frem i klassen. Hvis der er en fremlæggelse, så kan jeg godt gøre det, uden at jeg har ondt i maven, og når jeg vågner op, så tager jeg i skole, fortæller hun.