Har du mødt A.D.A.M.? Han er nu en fast “medarbejder” i de bipolare enheder i Psykiatrien.

01.11.24

Forbedring af arbejdsgange og patientbehandling

A.D.A.M. er en softwarerobot, der hjælper behandlerne med at spare tid i deres daglige arbejdsopgaver i vores elektroniske patientjournal MidtEPJ.

A.D.A.M. er et banebrydende udviklingsprojekt, der fokuserer på at forbedre arbejdsgange, trivsel og patientbehandling. Det giver medarbejderne mere tid til kerneopgaven, fortæller Morten Juul, der er chef for Sundheds-IT og Digitalisering.

En vigtig støtte i hverdagen

A.D.A.M. skal ikke løse alt, men er en vigtig støtte til at reducere tidsforbruget på rutineopgaver. Det gør det nemmere for behandlerne at fokusere på patientbehandlingen og giver mere tid til patienterne.

Softwarerobotten hjælper bl.a. med at bestille blodprøver og scanninger samt journalisering og nem adgang til instrukser. Derudover skaber den overblik over patientforløb, sikrer nem adgang til vigtig information og understøtter en mere struktureret tilgang til behandlingen.

Ifølge Sigrid fra Klinik for Bipolar Sygdom i AUH Psykiatrien har A.D.A.M. mange funktioner, som kan hjælpe dem i hverdagen:

- Jeg bruger især patientoverblikket og BI-rapporterne til at få vigtig information om mine patienter. Vi bruger den også som et redskab, når lægen og jeg forbereder os til samtaler. Her kan vi hurtigt opdage ting, vi skal være opmærksomme på – som hvornår patienten sidst blev vejet, fik taget EKG eller har været i kontakt med et somatisk hospital, fortæller hun og fortsætter:

For eksempel opdagede jeg, at en patient snart skulle have taget EKG igen. Jeg havde booket det for nylig, men fandt ud af, at hun var udeblevet fra aftalen. Det var en super vigtig information, som jeg ville have misset uden A.D.A.M.

Behandlerne bliver klædt godt på

A.D.A.M. er udviklet i tæt samarbejde med behandlerne. De ved bedst, hvor de har brug for hjælp, og hvilke opgaver der kan spare dem tid. Derfor har vi gjort meget ud af at få deres input, så robotten kan understøtte de arbejdsgange, hvor den giver størst værdi.

Det er en avanceret robot, og behandlerne er i gang med at lære alle funktionerne at kende. For at gøre oplæringen lettere, har vi forsøgt at gøre robotten så brugervenlig som mulig.

Vi har også tilbudt læring via webinar, undervisning og løbende support, så behandlerne har lyst og føler sig trygge ved at bruge robotten i deres arbejdsdag.

Vi får rigtig meget ud af undervisningen og superbrugernetværket. A.D.A.M har rigtig mange kraftfulde funktioner, som det tager tid at lære. Men det kommer lige så stille og roligt.

Implementering i resten af Psykiatrien

Tilbagemeldingerne har været positive. Men alle nye systemer tager tid at lære - også en ny avanceret robot som A.D.A.M. Behandlerne kan dog allerede se potentialet i A.D.A.M.

Vi har allerede fået forespørgsler fra andre afdelinger, der gerne vil have fat i A.D.A.M. Vi glæder os derfor til i starten af 2025 at implementere softwarerobotten i resten af Psykiatrien, så endnu flere kan få glæde af den.