Jens har skabt et frirum for pårørende
Jens er peermedarbejder og har skabt et særligt samtalerum for pårørende til indlagte i Psykiatrien. Han kalder det for støttende pårørendesamtaler.
29.10.2024
Det kan være overvældende at være pårørende til en, der bliver indlagt i Psykiatrien. Jens, der er peermedarbejder i Psykiatrien, har derfor skabt et rum til at gribe de pårørendes tanker, bekymringer og spørgsmål. Han kalder det rum for støttende pårørendesamtaler.
Her handler det om følelser og tanker, ikke om medicin og behandlingsplaner
Støttende pårørendesamtaler er et tilbud til pårørende på Sengeafsnit 4 i Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, der har brug for en snak, mens deres kære er indlagt.
Jens er selv tidligere patient i Psykiatrien og har siden 2016 trukket på den erfaring i sit arbejde som peermedarbejder. Her har han trådt til med hjælp, tid og nærvær til både patienter og deres pårørende.
Igennem det opdagede han, at mange pårørende sad tilbage med ubesvarede spørgsmål efter møder med behandlere. Ofte handlede bekymringer om, hvad fremtiden ville bringe, eller hvad en bestemt diagnose egentlig betød. Mange følte sig alene med deres tanker og havde brug for mere end blot teknisk information om behandlingen.
Derfor begyndte Jens at tilbyde samtaler, hvor pårørende kunne få et frirum til at tale om deres følelser og bekymringer. I det samtalerum, Jens skaber, handler det ikke om medicin og behandlingsplaner, men om de tanker, der fylder hos de pårørende.
En hjælpende hånd
Det kan være svært for pårørende at stå på sidelinjen, når en, de er tæt på, bliver indlagt. Jens oplever, at de gerne vil hjælpe, men ikke altid ved hvordan. Nogen er i tvivl om, hvad de skal sige eller frygter at gøre noget forkert, mens andre tøver med at besøge deres pårørende.
I støttende pårørendesamtaler får de mulighed for at dele de bekymringer og få vejledning i, hvordan de bedst kan støtte den syge. Nogle pårørende kan godt blive bange, når de hører om en psykiatrisk diagnose. De forestiller sig det værste og søger på nettet, hvor de bliver endnu mere skræmte.
- Her er min rolle at berolige dem og hjælpe dem til at forstå, at det er muligt at leve et godt og stabilt liv med psykisk sygdom, fortæller Jens.
Jens taler ikke kun med de pårørende, men også med patienterne. Det kan for eksempel være for at afklare, om der er noget specifikt, de har behov for, at Jens tager op i samtalen med de pårørende. Jens bruger her sine egne erfaringer til at skabe forståelse og lindre uroen hos de pårørende.
- Jeg er så stolt af, at jeg har fået det her arbejde i gang og får lov til at bruge næsten al min tid på det. Det er simpelthen så vigtigt – både for de pårørende og patienten.
Hvis du er pårørende til psykisk sygdom, skal du vide, at du ikke står alene med dine tanker og bekymringer. Der er flere som dig.
Du kan læse mere om tilbud til pårørende på vores hjemmeside: https://www.psykiatrien.rm.dk/tilbud-til-parorende/.