Patienter og medarbejdere i Regionspsykiatrien Randers har omdannet deres park til en naturskøn sanseoplevelse.

26.01.2024

De kalder selv projektet for ”Insektbyen”. Og navnet er velvalgt, for der kommer uden tvivl til at summe af liv i de mange små oaser, som patienter og medarbejdere har skabt.

Insektbyen rummer alt fra stenbunker og hegn af kviste til buske, fuglekasser og en lille nyanlagt havedam. Så alt er parat til, at de nye beboere kan rykke ind, hvad enten det er insekter, fugle eller frøer.

Bæredygtighed og naturterapi

En væsentlig del af projektet har handlet om at inddrage patienterne i processen med at udvikle og anlægge den nye insektby. Både for at give dem følelsen af at bidrage ind i et større fællesskab, men også for at øge deres bevidsthed om bæredygtighed og biodiversitet.

Oversygeplejerske Jan Nielsen har fra første dag støttet op om det nye biodiversitetsprojekt. For ham er det et vigtigt aspekt, at patienterne har været involveret hele vejen.

- Når vi er sammen med patienterne i naturen, åbner det op for nye samtaler, der ikke kun handler om symptomer og behandling, fortæller Jan og fortsætter:

- Forleden havde jeg en samtale med en patient om, hvor mange prikker, der er på en mariehøne. Naturen flytter fokus, så vi kan være sammen om noget fælles tredje i stedet for, at det altid skal handle om sygdom.

Når insektbyen står færdig, vil den kunne tilbyde patienterne en ny mulighed for gåture og terapeutiske samtaler i naturskønne omgivelser.