Anne-Sofie Fogsgaard og Henriette Højhus har begge taget antidepressiv medicin over flere år. De fortæller her om deres oplevelser med medicinen.

20.03.2024

Anne-Sofie Fogsgaard 

er 38 år gammel og bor i Silkeborg. Hun har af to omgange været på antidepressiv medicin – senest i 13 år. Oprindeligt begyndte hun på medicinen for at komme ud af en svær depression og fortsatte efterfølgende for at forebygge nye depressioner. I dag er hun blevet diagnosticeret med ADHD, får ADHD-medicin og har ikke længere brug for antidepressiver.

Hvilken forskel gør/gjorde antidepressiv medicin for dig? 

Som når vandet buldrer løs i en kogende gryde, så tages låget af for at undgå vandet koger over, og situationen bliver mere kontrollabel. Sådan har jeg også oplevet den antidepressive medicin. Medicinen tog toppen af min depression. Alle de voldsomme følelser blev en smule stabiliseret, hvilket gjorde mig i stand til at få gavn af den hjælp, jeg fik tilbudt i et terapeutisk forløb. 

Hvad er/var det værste ved antidepressiv medicin? 

Jeg har selvfølgelig oplevet bivirkninger, som har været svære at acceptere, men der må hver enkelt og med råd fra behandler gøre op med sig selv, hvad der er bedst for den enkelte. For mig var det at få stabiliseret min psyke. 

Men ligesom medicinen tog toppen af de negative følelser, tog det desværre også toppen af de positive. Jeg er et menneske, der normalt kan føle enormt stor spontan glæde og mærke det i hele kroppen, nøjagtig ligesom jeg hurtigt kan føle voldsomme depressive følelser. Så for at jeg kunne undgå det ene, måtte jeg også undvære det andet. Da jeg kom langt nok ud af min depression, men stadigvæk havde brug for medicinen, var det et stort savn for mig, at selv når jeg med den logiske hjerne vidste, at jeg var glad, så føltes det bare tomt. 

Blev du lykkelig af at tage antidepressiv medicin? 

Nej, for mig var der ingen lykke at hente i en pille, men det var et redskab, der passede godt sammen med de andre redskaber, jeg benyttede.  Til sammen blev de den værktøjskasse, der gjorde, at jeg lidt efter lidt kunne rejse mig og træde ud i livet igen. 

 

Henriette Højhus 

er 35 år og bor i Holstebro. Hun fik antidepressiv medicin første gang som 16-årig i en ret kort periode. Hun fik antidepressiv medicineret igen i 2020 i forbindelse med en indlæggelse. Det tog dog tid at finde en medicin-type, der stabiliserede hende, men ikke havde for generende bivirkninger som vægtøgning. Hun tager stadig medicinen. 

Hvilken forskel gør/gjorde antidepressiv medicin for dig? 

Antidepressiv medicin har været med til at stabilisere mit humør. Jeg startede på det under en indlæggelse pga. depression og selvmordstanker. Jeg er ikke i tvivl om, at det har medvirket til, at jeg kom ud på den anden side og nu har et liv, der på mange måder er normalt til trods for PTSD og de andre ting, der går hånd i hånd med det.   

Hvad er/var det værste ved antidepressiv medicin? 

Helt klart det tabu, der er forbundet med at tage det. Eller som jeg i hvert fald troede, der var forbundet med det. Men jeg tror faktisk, at min egen selvkritik over, at det var nødvendigt, var værre. Skal jeg se objektivt på det udefra, så tror jeg, at de fleste mennesker er ligeglade med, om jeg tager antidepressiv eller ej. For jeg er jo stadig Henriette.  

Jeg tror, at man har lettere ved at reflektere over det i bakspejlet, da jeg også har været på det i flere år. For mig er det i hvert fald blevet hverdag, og jeg tænker ikke længere over, at jeg tager det.  

Blev du lykkelig af at tage antidepressiv medicin? 

Jeg synes, at ”lykkelig” er et stort ord. Nej, jeg blev ikke lykkelig, men mit humør blev stabiliseret. Det er ikke bare som et trylleslag, og så alt det svære er væk. Jeg kan stadig være ked af det, men også glad. 

Faktisk tænker jeg, at mit humør en stor del af tiden afspejler de op- og nedture, der er en del af menneskelivet. Sommetider vil jeg ønske, at jeg var mere glad, men hvis alt blev serveret til mig, så havde jeg heller ikke noget at arbejde videre med. Den læring, der er i at arbejde med noget og blive klogere, synes jeg er fedt. Det meste af tiden i hvert fald. Indimellem vil jeg da også gerne bare have serveret et quick fix. Men det tror jeg er meget menneskeligt.   

Vil du vide mere om antidepressiv medicin? Find flere oplysninger i vores patientvejledning om emnet her.