07.04.2025

Forestil dig et rum, hvor ingen forventer noget af dig. Hvor du bare kan lade ordene flyde frit fra hjertet og ned på papiret. 

Sådan har det været i “Balance mellem linjerne” – et skriveprojekt, hvor patienter med nydiagnosticeret bipolar lidelse og behandlere har skrevet side om side. Uden diagnoser, uden titler - blot som mennesker med noget på hjerte.  

Her har deltagere med nydiagnosticeret bipolar lidelse og behandlere fra TIBIS (Tidlig Indsats for Bipolar Sygdom) skrevet side om side – i to otteugers forløb ledet af forfattere fra Forfatterskolen PS.  

Deres ord er nu samlet i en bog fyldt med poesi og refleksioner over det at skrive. 

- Det har ikke været terapi i klassisk forstand, men et frirum, hvor vi har mødt hinanden som mennesker – ikke først og fremmest som fagperson og patient, fortæller Krista Straarup, der deltog som behandler i forløbet, og fortsætter: 

Det at skrive sammen – og lytte til hinandens tekster – har givet mig indblik i deltagernes oplevelser på en måde, jeg sjældent ville kunne opnå i en traditionel samtale.

Kreativitet gav behandlerne nye indsigter

Som Krista beskriver, har flere behandlere set nuancer og perspektiver, der sjældent kommer til udtryk i en klinisk kontekst.  

Forløbet har givet dem en dybere forståelse for patienternes oplevelser, styrket relationerne og skabt en ny bevidsthed om, hvordan kreativitet kan spille en vigtig rolle i en bedringsproces. 

Samtidig har skriveværkstedet givet patienterne nye måder at udtrykke sig på, styrket deres selvtillid og øget deres evne til at tage ansvar for eget liv. 

Et rum uden patient og behandler

Idémanden bag projektet, specialpsykolog Nicolai Ladegaard, har længe været optaget af krydsfeltet mellem kultur og sundhed. Hans erfaringer fra blandt andet læsegrupper i Psykiatrien har vist, hvor meget der kan ske, når mennesker kan udtrykke sig frit – uden fokus på sygdom: 

- Min ambition har været at skabe et rum, hvor mennesker kunne mødes uden roller og titler – og hvor ordene kunne få lov at forbinde og forandre, fortæller han.

Billedblok - horisontalt (tekstboks) (4).png

Det at skabe sammen har nedbrudt den traditionelle behandler-patient-rolle og åbnet op for et mere alment, menneskeligt og jævnbyrdigt møde: 

- At skrive kan være en stille revolution. Når vi sætter ord på det indre, forandrer vi det. Ikke nødvendigvis fordi vi finder svar – men fordi vi begynder at se os selv med nye øjne. I Balance mellem linjerne blev skriften en måde at træde frem i verden på – ikke som patient eller behandler, men som menneske.

Forløbet er blevet til i et samarbejde mellem Forfatterskolen PS! og Tidlig Indsats for Bipolar Sygdom (TIBIS), som er et tilbud i Klinik for Bipolar Sygdom på Aarhus Universitetshospital Psykiatrien. Projektet har modtaget støtte fra Regional Udvikling.