Livet med ADHD og ADD som barn og ung
Film, viden og gode råd om livet med ADD eller ADHD.
Film: Mig og min ADD/ADHD
Gode råd
Hvilke muligheder er der for forebyggelse?
For de fleste er ADD eller ADHD noget, man skal leve med gennem hele livet. Man kan dog sagtens opleve perioder, hvor man har det bedre end normalt. Tilsvarende kan der også være mere vanskelige perioder.
Det vil ofte være sådan, at svære belastninger i barnets/den unges liv vil forværre symptomerne. Der er heldigvis meget, man kan gøre for at undgå, at man bliver for belastet.
Hvad kan du selv gøre, hvis du har ADD eller ADHD?
Der findes i dag mange forskellige støttemuligheder – både hvis du er under uddannelse, og hvis du er i arbejde. Det er kommunen, der har ansvaret for at etablere støtte til dig og din familie, hvis I har behov for det.
I folkeskolen er det Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR), som er med til at sørge for, at I får støtte og hjælp. På de videregående uddannelser kan du henvende dig til din studievejleder og til Statens Uddannelsesydelse (SU) for bl.a. SpecialPædagogiskStøtte (SPS).
Herunder kan du læse flere gode råd til at leve med ADD eller ADHD:
- Lær din ADD eller ADHD at kende
Modtag tilbud om undervisning i samarbejde med dine forældre. - Gør brug af din kontaktperson i psykiatrien
Tal med din læge, sygeplejerske eller psykolog. - Tal med dine nærmeste
Det er vigtigt, at du taler med dine pårørende om de vanskeligheder, du har i forbindelse med din ADHD. - Undgå alkohol i større mængder
Tænk over hvor meget du drikker til fester og i byen. Stor indtagelse af alkohol kan ofte forværre din ADHD. - Få motion
Det kan ofte være med til at mindske stress, indvendig uro og følelse af ubehag. - Stil fornuftige krav til dig selv
Mange med ADHD tror, at de kan nå meget mere, end de kan. - Sørg for at planlægge din dag
Brug en ugekalender og et struktureret dagsskema. Udfyld kalenderen sammen med dine forældre eller andre, du stoler på. - Sørg for at få en god søvn og sund kost
Sluk computer og tv til faste tider. Det er vigtigt, at du kan opretholde din døgnrytme. Stil evt. en alarm til at gøre dig opmærksom på, hvornår du skal gå i seng. - Vær åben om din ADD eller ADHD, når det er hensigtsmæssigt
Det giver andre mulighed for at tage hensyn og hjælpe dig.
Film
Jens har ADHD
I filmen her kan du møde Jens på 10 år, der har ADHD. Jens kan lide at spille på trækbassun og at optage skøre film sammen med sin storebror.
Jens' mor har også ADHD, og det snakker de lidt om i filmen.
Filmen er produceret af ADHD-foreningen i 2014.
Dicte har ADHD
I filmen her kan du møde Dicte, der har ADHD. Noget af det, der hjælper Dicte i hverdagen, er hendes tavle. Her holder hun styr på, hvad hun skal, hvornår.
Filmen er produceret af ADHD-foreningen i 2014.
Podcasts
Mit liv med ADHD
Hør 8-årige Louis fortælle om, hvad det betyder for ham at have ADHD. Han fortæller bl.a. om, at han er startet på medicin og har skiftet skole. Lyt til podcasten.
Podcasten er produceret af DR i 2023.
Tekst på denne side er opdateret januar 2022 (version 1.03).
Senest revideret af: Overlæge Per Hove Thomsen fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.
Direkte link til vores information om ADHD hos børn og unge: www.adhd1.ps.rm.dk