Livet med angst som barn eller ung
Gode råd til dig, der har angst.
Gode råd til dig, der har angst
Kan man forebygge angst?
Både psykoterapi og medicin har til formål at forebygge tilbagefald. I terapien lærer du gradvist at gå imod dét, der vækker din angst. De strategier, som du har udviklet gennem samtalerne, kan du også bruge i nye sammenhænge, der giver dig angst. Det vil din behandler tale med dig om, når I er ved at nå til slutningen af terapiforløbet.
Derudover vil du sammen med din behandler også arbejde på at finde ud af, hvad der kan være af belastende faktorer i din hverdag, og hvad du kan gøre for at nedsætte belastningerne.
Hvis du får medicin, hjælper den dig til, at du bedre kan gå imod din angst i hverdagen - og på sigt overvinde din angst.
Derudover er det under alle omstændigheder vigtigt, at du sørger for dit almene velbefindende. Spis derfor sundt og varieret, sørg for at få en god nats søvn, få frisk luft og motion og husk ikke mindst at være sammen med de mennesker, du holder af.
Hvad kan du selv gøre, hvis du lider af angst?
Der er flere ting, du kan gøre, hvis du lider af angst:
-
Tænk på hvad du gerne ville kunne, som angsten forhindrer dig i. Du kan evt. tænke på, hvad dine jævnaldrende kan, og som du ikke kan pga. din angst.
-
Det bedste, du kan gøre for at hjælpe dig selv, er at trodse din frygt og gradvist begynde at gøre det, du er bange for. Så vil du over tid opleve, at dine tanker om forskellige skrækscenarier er langt værre end det, du oplever i virkeligheden. Og du har brug for at opleve og mærke på din krop, at virkeligheden er langt mere fredelig og positiv end det, du frygter
-
Tag imod hjælp, både fra en professionel behandler og fra dine forældre. Behandleren kan sammen med dig lægge en plan for, hvordan du i små trin kan trodse din frygt.
-
Behandleren kan også hjælpe dig med at huske på alle de positive skridt, du gør i processen, og hjælpe dig videre, hvis du får et tilbagefald. Dine forældre kan støtte, opmuntre og hjælpe dig med at holde fast i de mål, du sætter dig.
-
Hverken dine forældre eller din behandler kan fjerne angsten for dig. Det er dig, der skal tage beslutningen om at ville kæmpe mod angsten. Man ved, at jo hyppigere man øver sig i at gå imod angsten, jo hurtigere effekt får man af behandlingen.
-
Når man er i behandling for angst, kan der være behov for, at der bliver taget nogle hensyn på andre områder. Det er krævende at kæmpe mod angsten. Derfor kan du have brug for, at kravene mindskes på andre områder. Det kan for eksempel være, at der for en periode skal være færre krav i skolen.
Film
Jonas har udfordret sin angst
Jonas på 16 år fortæller om sine erfaringer med at udfordre angsten.
Videoen er produceret for "Foreningen for børn med angst" i 2017.
Podcasts
Podcast: Børn med angst
I podcastserien Børn med angst kan du høre 12-årige Mathilde, 16-årige Anton og 17-årige Amalie fortælle om deres liv med angst.
Serien er produceret af Foreningen for børn med angst.
Tekst på denne side er opdateret december 2021 (version 1.02).
Forfatter: Anette Damsgaard Nielsen, psykolog og specialist i klinisk børnepsykologi, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.
Senest revideret af: Merete Juul Sørensen, overlæge på Børne – og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien.
Direkte link til Region Midtjyllands information om angst hos børn og unge: www.angst1.ps.rm.dk