Undersøgelse for autisme hos børn og unge
Der er ofte flere fagpersoner med til at stille diagnosen. På samme måde undersøges det, hvordan barnet fungerer i forskellige miljøer.
Ved mistanke om autisme
Før undersøgelsen
Hvis der opstår mistanke om, at jeres barn har vanskeligheder inddrages flere samarbejdspartnere ofte. Det kan fx dreje sig om børnehave og skole. Måske vil kommunens pædagogiske psykologiske rådgivning (PPR) og sagsbehandler også deltage. Sammen drøfter I, hvordan jeres barn bedst kan støttes i hverdagen i forhold til udfordringerne.
Hvis der efter indsatsen fortsat er mistanke om, at jeres barn har en autismespektrumforstyrrelse, kan han eller hun blive henvist til undersøgelse på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling.
Efter aftale med jer kan jeres læge eller en psykolog fra kommunen henvise. Spædbørn kan desuden henvises af sundhedsplejersker.
Om undersøgelsen
En tværfaglig undersøgelse
Undersøgelsen foregår i samarbejde med jer og jeres barn. Ofte vil der også være et samarbejde med jeres barns pædagoger eller lærere.
Undersøgelsen vil som regel foregå ambulant. Det vil sige uden indlæggelse. Men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en kortvarig indlæggelse. Det er et tværfagligt team, som foretager undersøgelsen. I teamet kan fx indgå:
- børne- og ungdomspsykiatere
- psykologer
- pædagoger
- sygeplejersker
- socialrådgivere.
En undersøgelse for autismespektrumforstyrrelser kan fx bestå af interviews, observation og psykologiske tests.
Er der mistanke om, at jeres barn har andre psykiatriske vanskeligheder, vurderes det, om det også er relevant med udredning i forhold til dem. Vurderinger, der er lavet før henvisningen bliver taget med i den samlede vurdering.
Ledsagesygdomme
Børn og unge med autisme har en høj forekomst af andre børnepsykiatriske vanskeligheder, udviklingsforstyrrelser og sjældne sygdomme. Der er tale om en række forskellige tilstande eller sygdomme. Det er ikke ualmindeligt, at barnet kan have en eller flere af disse tilstande sammen med sin autisme.
Er der tegn på, at dit barn også fejler andet end autisme, er det vigtigt at få fastlagt, hvilke ledsagende tilstande der er tale om. Det er vigtigt for at kunne give den rette behandling.
De ledsagende tilstande gør ofte, at barnets vanskeligheder samlet set bliver mere komplekse. F.eks. kan en tilstand som ADHD hos nogle ”overskygge” symptomer på autisme og gøre det sværere at stille en diagnose.
Normalbegavede med autisme oplever ofte angst, og deres evne til at fungere i hverdagen kan være meget nedsat. Det er derfor vigtigt, at man også giver behandling mod angst.
Tekst på denne side er opdateret marts 2022(version 1.03).
Senest revideret af: Sanne Lemcke, forskningssygeplejerske ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling.
Direkte link til Region Midtjyllands information om autisme hos børn og unge: www.aut1.ps.rm.dk