Gruppeanalytisk psykoterapi er en terapiform, som er velegnet til mennesker, der ønsker at arbejde med forstyrrelser og konflikter i personligheden.
Gå direkte til:
Gruppeanalytisk Behandlingstilbud (GAB)
Gruppeanalytisk psykoterapi er en undersøgende terapiform, som er velegnet til mennesker, der ønsker en længerevarende psykoterapi med mulighed for at arbejde med grundlæggende forstyrrelser og konflikter i personligheden.
Sådan foregår det
Formålet med deltagelse i gruppen er at fremme selvforståelse og øge opmærksomheden på uhensigtsmæssige reaktionsmønstre samt at fremme den enkeltes bearbejdning af følelsesmæssige konflikter og vanskeligheder i relationerne til andre.
Det kan derved blive lettere at håndtere tilværelsen, give mulighed for personlig vækst og udvikling hos hver enkelt deltager samt reducere psykiske symptomer.
Rationalet bag gruppeanalytisk psykoterapi er, at mange af de vanskeligheder, vi har i vores liv, kan forstås som problemer i relationerne til andre mennesker. Oplevelsen af os selv og andre danner mønstre, som vi bruger i fremtidige relationer, og nogle af disse mønstre kan give os vanskeligheder med os selv og i omgangen med andre.
Gruppeanalytisk psykoterapi er en mulighed for at gøre sig bekendt med disse mønstre, da man i gruppen kan opdage egne og andres mønstre og undersøge dem, mens de udspiller sig, hvilket kan være svært i relationerne i "det virkelige liv".
Inden man starter i gruppen bør man have en rimelig fornemmelse af, hvad ens vanskeligheder består i, og hvordan de vil kunne vise sig i gruppen. Forud for gruppestart tilbydes man forsamtaler med gruppeterapeuten, hvor man for eksempel kan tale om:
Sine forestillinger om gruppen
Hvad man ønsker at ændre
Hvad der kan blive så svært, at man kunne reagere med at afbryde behandlingen før tid.
Den gruppeanalytiske metode består blandt andet i, at ordet er frit. Deltagerne opfordres til fri udveksling af tanker, følelser og fantasier/drømme - også reaktioner på hinanden, gruppelederen og samspillet i gruppen.
Terapien kan være frustrerende. Der er ingen aktive teknikker/øvelser, og der er ingen dagsorden eller faste punkter/temaer. Fokus skal deles med andre, og møderne starter og stopper til tiden.
Gruppelederen står for at varetage og opretholde rammerne omkring gruppen og grundreglernes overholdelse. Gruppelederen vil ikke vise vej, lægge ud eller sætte bestemte ting i gang. Gruppelederen vil i stedet assistere gruppen i at undersøge og forstå samspil og processer for den enkelte og for gruppen.
Derudover vil han/hun være gruppen behjælpelig med at opdage og rette til, hvis gruppen er på afveje. Den terapeutiske proces foregår derved i gruppen - ikke ved gruppelederen.
Regler og rammer
Man sikrer udbytte af gruppeanalytisk psykoterapi ved at engagere sig i det, som foregår i gruppen. Det handler om at forsøge at sætte ord på tanker og følelser og på, hvordan man i det hele taget reagerer på det, der sker i gruppen, hos en selv, mellem deltagerne i gruppen og i den enkeltes liv uden for gruppen.
Får man for eksempel lyst til at trøste en anden, rejse sig og gå eller tage kage med før en ferie, er det vigtigt at sige det, frem for bare at gøre det.
Gruppedeltagerne må ikke fortælle om de andre gruppedeltagere uden for gruppen.
Hvis gruppedeltagere skulle træffes uden for gruppen, er det vigtigt at snakke om det i gruppen. Gruppen vil miste noget af sin funktion, hvis man bruger den socialt frem for behandlingsmæssigt.
Det er ikke tilladt at være påvirket af rusmidler, at drikke, ryge eller have mobiltelefonen tændt under gruppemøderne.
Hvem?
Målgruppen er voksne med følelsesmæssige og relationelle problemer, som har varet ved gennem flere år. Disse problemer kan også ofte have givet anledning til psykiske lidelser/symptomer som angst, depression eller en spiseforstyrrelse.
Deltagerantallet er op til 8 (ud over terapeuten) af begge køn med en vis aldersspredning og med forskellige problemstillinger/diagnoser. Der kommer løbende nye deltagere. Dette betyder, at man træder ind i en gruppe, hvor de andre har deltaget i et varierende tidsrum. Man vil også selv komme til at byde nye velkommen og tage afsked med andre i den tid, man er i gruppen.
Hvor og hvornår
Gruppen mødes 1½ time hver uge, og ferierne følger som udgangspunkt skoleårets. Gruppen fungerer bedst, når alle er tilstede og møder præcist.
Hvis en gruppedeltager alligevel er forhindret i at komme til et gruppemøde, er det vigtigt at melde afbud i god tid.
Varigheden af gruppeanalytisk psykoterapi vil typisk være 3-5 år. Et forløb på under 1 år vil sjældent have nogen effekt, hvorfor man på forhånd skal sikre sig, at man kan og vil forblive i gruppen i mindst 1 år.
Man kan herefter løbende forholde sig til og drøfte med gruppen, om man arbejder med det, man har brug for at arbejde med, og om det kunne være tid til at slutte. Når man beslutter sig for afslutning, meddeler man gruppen afslutningsdatoen i god tid i forvejen - gerne 3–6 måneder før.
Gruppeterapeuten udfærdiger som udgangspunkt ikke sygemeldinger, recepter, attester og lignende. Dette henvises til egen læge. Gruppeterapeuten kan ved behov attestere, at gruppedeltageren går i gruppeanalytisk psykoterapi.
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/930586
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.