Her kan du læse om, hvad selvmordstanker er, og hvordan du kan få hjælp til at forstå og håndtere dem.
Gå direkte til:
Få hjælp til dine selvmordstanker
I klinikken har vi erfaring med, at mange af vores patienter i perioder har plagsomme selvmordstanker. Derfor er vores behandlere uddannet til at tale med mennesker, der har tanker om selvmord.
Her kan du læse om, hvad selvmordstanker er, og hvordan du kan få hjælp til at forstå og håndtere dem.
Om selvmordstanker
Selvmordstanker er en almindelig reaktion, hvis du har en psykisk lidelse eller har været udsat for en svær belastning.
Tankerne handler ofte om håbløshed – at man tror, fremtiden aldrig bliver bedre. De kan også skyldes, at man føler, situationen er uudholdelig, eller at man føler sig hjælpeløs overfor problemerne. De kan også hænge sammen med at man synes, man er værdiløs og ikke har fortjent at leve.
Tankerne bliver ikke ved. De går oftest over igen, når man får behandling for sin psykiske lidelse og hjælp til at løse nogle af problemerne.
Når de ser tilbage på deres selvmordstanker, kan mange patienter fortælle, at de i virkeligheden ikke ønskede at dø. De havde mere brug for at komme væk fra en smerte – eller det var et råb om hjælp.
Selvmordsforsøg handler heller ikke altid om et ønske om at dø. Det kan også være et råb om hjælp. Eller en måde at prøve at slippe ud af en svær situation på.
De fleste, som forsøger selvmord, fortryder bagefter. Og selvmord er en meget ensom måde at dø på. Det påvirker også dem, man efterlader for resten af deres liv. Vi vil gerne samarbejde med dig om at prøve at forstå, hvorfor du er blevet selvmordstruet og forebygge, at du kommer til at gøre skade på dig selv.
Behandling
I Klinik for Depression arbejder vi først og fremmest ud fra en accept af, at selvmordstanker kan opstå i perioder. Det er ikke det samme som at sige, at selvmord er den bedste løsning.
Uanset om din behandler er sygeplejerske eller psykolog, er vedkommende vant til at tale med personer med selvmordstanker. Din behandler kan hjælpe dig med at forstå, hvad tankerne handler om, og med at finde en anden vej ud af problemerne.
Din behandler kan også hjælpe dig med at opstille en sikkerhedsplan. Det er en skriftlig oversigt over ting, du selv kan gøre, hvis du får påtrængende selvmordstanker mellem samtalerne.
Hvis du går med selvmordstanker, er det vigtigt, du fortæller din behandler om dem. Det gælder også, hvis du har mere konkrete planer – eller har forsøgt selvmord.
Hvis du mellem samtalerne får påtrængende selvmordstanker, du ikke kan styre, skal du i dagtimerne ringe til klinikken og bede om at tale med din behandler. Det gælder især, hvis du har forsøgt at bruge din sikkerhedsplan, og den ikke hjælper. Du skal fortælle din behandler, hvad der er sket, og hvordan du har det.
Du kan også ringe til Livslinien på tlf. 70 201 201. Det er en frivillig telefonrådgivning specielt til mennesker med selvmordstanker. Du kan også skrive til eller chatte med Livslinien på www.livslinien.dk
Om aftenen og natten eller i weekenden kan du ringe til Lægevagten på7011 3131.
Hvis du er akut selvmordstruet, skal du ringe 112.
Man skal ikke nødvendigvis indlægges, fordi man har selvmordstanker eller forsøgt at tage sit eget liv. Mange gange er det muligt at lære af det, som er sket og lave holdbare aftaler for den kommende periode.
Hvis vi skønner, at du midlertidigt er ude af stand til at passe på dig selv, vil vi dog tale med dig om andre former for beskyttelse i en periode.
Kontakt
Adresse
Klinik for Bipolar Sygdom og Klinik for Depression
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/694371
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.