Når børns appetit er lille, er der risiko for, at deres behov for energi gennem maden ikke bliver dækket. Derfor kan det være nødvendigt at øge energiindtaget.
Gå direkte til:
Når appetitten er lille
Når børns appetit er lille, er der en risiko for, at deres behov for energi gennem maden ikke bliver dækket.
Derfor kan det være nødvendigt at øge energiindtaget. Det kan ske ved at øge antallet af måltider og/eller sørge for at energiberige maden.
Fedt
Fedtstoffer kan bruges til at energiberige maden. Hvis maden er energiberiget, behøver barnet ikke at spise samme mængde for at få energibehovet dækket.
Udover at maden kan energiberiges, skal børn med nedsat appetit, som udgangspunkt tilbydes den mad, de har lyst til, når de er sultne. Lad dit barn spise sine livretter. Når appetitten er lille, er det vigtigste, at barnet spiser noget. Også selvom det er mad, man generelt synes, er usundt for barnet. Det er vigtigt, at måltiderne foregår under hyggelige og rolige omstændigheder og fungerer som et samlingspunkt for hele familien.
Eksempler på fødevarer, der har et højt indhold af fedt, og hvordan de kan bruges til at berige et måltid på, ses herunder.
Mælkeprodukter med minimum 3,5 g fedt pr. 100 g (sødmælk)
Drik mælk til hovedmåltiderne
Drik varm eller kold kakao
Kog grød på sødmælk
Fløde
Hæld fløde i sovsen og suppen
Kom fløde på grød
Flødeskum på kakao og frugtgrød
Brug fløde i stedet for mælk i farsretter
Kom fløde i mælken og/eller kakaoen
Smør, olie og margarine
Bland ekstra smør, olie eller margarine i maden
Kom fedtstof på brødet
Kokosmælk
Kom kokosmælk i gryderetter og i smoothies
Creme fraiche min. 18 %
Som dyppelse til kartofler og grøntsager
Dressinger
Æg
Legér suppen med æg
Koldskål med æg
Dessertcreme
OBS! Ved retter som ikke koges, steges eller bages, skal der anvendes pasteuriserede æg.
Mandler og nødder
Spises som snack
Kommes i gryderetter, salater eller bagværk
Fede fisk
Spis laks, makrel, sild, stenbider, ørred og ål.
Andet
Remoulade og mayonnaise på smørrebrødet
Ekstra ost, smøre- og smelteoste
Sovs på kartoflerne, pastaen og risene
Avocado naturel eller som ”fedtstof” på brød
Gode råd
Hyppige måltider: 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider
Hav god tid til måltidet
Barnet må ikke være for træt
Begræns valgmulighederne
Anret maden, så den ser lækker ud
Servér små portioner
Spis sammen hele familien og i hyggelige omgivelser
Vitamintilskud: 1 vitaminpille dagligt
Den søde tand: Chokolade og flødeis frem for vingummi, bolsjer og sodavandsis
Væske: Lad barnet drikke sig til energien
Gode råd til madpakken
Hellere flere små og overskuelige madpakker end én stor
Madpakken bør indeholde noget, man ved barnet kan lide. Tag evt. barnet med ud at købe ind til madpakken
Gode ting til madpakken: Se boks om frokost og mellemmåltider
Der er vigtigt, at barnet har ro til at spise. Ofte kan det være nødvendigt, at der er en voksen i nærheden, og at barnet sidder i rolige omgivelser og ikke med alle de andre børn
Ikke for meget grønt, da det tager appetitten og indeholder få kalorier
Eksempler på drikkevarer
Mælk og kakao
Koldskål
Drikkeyoghurt
Chokoladedrik
Milkshake
Appelsinjuice
Æblemost
Smoothies
Is-the med sukker
Saftevand med sukker
Sodavand med sukker
OBS! Vand, light-sodavand og the uden sukker/mælk indeholder ingen energi.
Ideer til dagens måltider
Grød: Alle former for grød, der kan beriges med smør, sukker, kanelsukker, sødmælk og/eller fløde.
Øllebrød og havre-, hirse- og byggrød
Frugtgrød
Surmælksprodukter med minimum 3.5 g fedt pr. 100g:
A 38
Frugtyoghurt
Tykmælk
Ymer
Morgenmadsprodukter
Havregryn blandet op med mandler, nødder og tørret frugt eller coco pops og lignende
Müesli med mandler, nødder og tørret frugt
Brød: Franskbrød/rugbrød tyndt skåret med smør og
Ost, smøre-/smelteost
Nutella/chokoladepålæg
Honning og syltetøj
Drikke
Sødmælk - gerne tilsat lidt fløde
Kakao, let- eller sødmælk - gerne tilsat lidt fløde
Juice
Skær brødet tyndt og smør med smør/ plantemargarine.
Kødpålæg
Leverpostej
Skinke- og hønsesalat
Frikadelle
Spege-, rulle- og kødpølse
Fiskepålæg
Fiskefilet og fiskefrikadelle
Makrel- og tunsalat
Makrel i tomat
Torskerogn
Skaldyrssalater
Andet pålæg
Æg med mayonnaise
Alle former for mayonnaisesalater
Rosiner
Figen- og nøddepålæg
Banan
Avocado
Ost 45+
Kartoffel
Pynt
Mayonnaise, remoulade, ristede løg
Fiskefrikadeller, fiskepinde og paneret fiskefilet
Medisterpølse
Forloren hare
Krebinetter/karbonader
Æggekage m/bacon
Ris/pasta med kødsovs
Kyllingelår
Pizza
Pølser
Lasagne
Burger
Frikadeller
Boller i karry
Tacoskaller/majspandekager med fyld
Kartoffelmos
Risengrød med kanelsukker og smør
Tilbehør:
Pommes frites
Flødekartofler
Brasede kartofler
Kartoffelmos
Stegte ris
Kartofler, ris og pasta. Tilsættes en god klat smør eller plantemargarine lige før servering
Sovs og dressing
Ikke lightprodukter
Tilsæt gerne fløde i sovsen
Sandwich med f.eks. mayonnaisesalater
Boller med ost
Ost og skinketoast
Tørret frugt
Frugtgrød
Drikke- og dessertyoghurter
Kiks med smør og/eller ost
Digestive-kiks eller riskager med chokolade
Fromage
Koldskål med kammerjunkere
Pandekager og æbleskiver
Småkager
Chips
Ostehaps
Frugtstang
Müslibar
Frugtyoughurt
Pølsehorn
Pizzasnegle
Flødeis
Sandkage
Marcipanbrød
Mandler og nødder
Popcorn
Bagværk:
Tilsæt ekstra fedtstof til dejen
Brug mælkeprodukter med minimum 3.5 g fedt pr. 100g
Brug æg
Tilsæt nødder, chokolade, rosiner og revet marcipan
Kontakt
Adresser og telefonnumre
Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling (BUA)
Skejby
Palle Juul Jensens Boulevard 175, Indgang K
8200 Aarhus N
Telefon: 7847 3000
Gødstrup
Hospitalsparken 15
7400 Herning
Telefon: 7847 3400
Viborg
Søndersøparken 15
8800 Viborg
Telefon: 7847 3600
Telefontid
Mandag-fredag: Kl. 08-10
Telefontiderne gælder for både Skejby, Gødstrup og Viborg.
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/885518
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.