Velkommen til Dagafsnit for Skolebørn og Unge i Viborg
Dagafsnittet er et tilbud til børn og unge i alderen 7-17 år. På afsnittet hjælper vi med udredning og behandling af psykiske problemer.
Gå direkte til:
Velkommen til Dagafsnit for Skolebørn og Unge i Viborg
Denne vejledning er skrevet til dig, der skal udredes eller behandles på dagafsnittet, og dine forældre.
Her finder I information om, hvordan I bedst kan forberede jer på forløbet, og hvad I kan forvente af udredningen og behandlingen i dagafsnittet.
Om os
Dagafsnittet for Skolebørn og Unge er et sted, hvor børn og unge kan komme til udredning eller behandling i løbet af dagen.
Afsnittet har forskellige faciliteter og fællesområder, som fx et venteområde, TV-stue, computerrum og krea-værksted. Her kan du deltage i aktiviteter, være sammen med andre eller tage en pause, hvis du har brug for det.
Du får ikke dit eget værelse i dagafsnittet, men der er altid mulighed for at du kan trække dig tilbage, hvis du har brug for ro. Vi gør vores bedste for at skabe et trygt og godt miljø, hvor du kan føle dig tilpas.
I afsnittet er der ansat sygeplejersker, pædagoger, læger, psykologer, en socialrådgiver og en social-sundhedsassistent. Vi arbejder sammen om at støtte dig gennem dit forløb.
Du kan også møde studerende og elever, der har opgaver alt efter, hvor de er i deres uddannelse.
Mandag: kl. 8-16
Tirsdag: kl. 8-20
Onsdag: kl. 8-20
Torsdag: kl. 8-20
Fredag: kl. 8-16.
I dagafsnittet har vi et køkken, hvor vi laver mad til dig.
Du kan få:
Morgenmad: kl. 8:00 – 9:00
Formiddagssnack: kl. 10:00 – 10:30
Frokost: kl. 12:00 – 12:30
Eftermiddagssnack: kl. 15:30 – 16:00
Aftensmad: kl. 18:00 – 18:30.
Du kan opbevare dine ting i et aflåst skab på afsnittet. Hvis noget bliver væk, kan vi desværre ikke erstatte det.
Undersøgelse og behandling
Når du er i dagafsnittet, kan vi bruge forskellige måder til at finde ud af, hvad der kan hjælpe dig bedst. Det kan være miljøterapi, samtaler med dig alene eller sammen med dine forældre, og lægeundersøgelser.
Vi bruger også psykologiske tests, interviews og spørgeskemaer for at lære mere om, hvad du har brug for. Nogle gange kan behandlingen omfatte medicin, hvis det vurderes at være nødvendigt.
I nogle tilfælde kan lægen beslutte, at du skal have taget blodprøver, EKG (en undersøgelse af hjertets rytme) eller målt vægt.
Dit forløb på dagafsnittet kan vare fra 1 til 4 uger. Vi planlægger både forløbets varighed og hvilke dage, du skal komme, så det passer bedst til dig og dine behov.
Under forløbet kan du gå på vores interne skole. Den interne skole ligger på etagen under dagafsnittet og er en del af Nordre Skole. Undervisningen kan foregå enten individuelt eller i små grupper, og fagene svarer til dem, du ville finde i folkeskolen, tilpasset dine behov.
Skolegangen er en vigtig del af behandlingen, og vi arbejder tæt sammen med skolen for at støtte dig i din udvikling.
Hverdagen i dagafsnittet minder på mange måder om andre børns og unges hverdag, med skolegang og sociale aktiviteter. Det er her, vi lærer dig at kende, opdager dine styrker og udfordringer, og skaber et godt miljø, der giver mulighed for forandring og udvikling.
Miljøterapi kan blandt andet indeholde:
Træning i sociale færdigheder og vejledning
Struktur og forudsigelighed i hverdagen
Planlagte og spontane aktiviteter
Undervisning om din egen sygdom (Psykoedukation)
Omsorg og støtte
Styrkelse af relationer til andre mennesker.
I arbejdet med dig bruger vi forskellige metoder som kognitiv tilgang, små historier, breve, dagskemaer og visuelle støttesystemer for at støtte din udvikling.
Du har mulighed for at blive behandlet med NADA. NADA er øreakupunktur, som lindrer og kan supplere den behandling, du ellers modtager.
I afsnittet har vi flere forskellige aktivitetsmuligheder. Du kan fx spille boldspil på vores multibane, køre på mooncars, lege eller være kreativ med forskellige aktiviteter.
Du får faste kontaktpersoner
Du får faste kontaktpersoner, som følger dig igennem hele forløbet. De vil løbende være i kontakt med dine forældre og/eller andre pårørende, hvis det er relevant.
Du får også en sagsansvarlig psykolog og en behandlingsansvarlig læge, som arbejder tæt sammen om dit forløb for at sikre, at du får den bedste støtte.
Alle de fagfolk, der er involveret i dit forløb, samarbejder for at sikre, at du får den bedst mulige udredning og behandling.
Samarbejde med dine forældre/ pårørende
Det er vigtigt, at dine forældre deltager aktivt i møder og samtaler, mens du er i dagafsnittet. Vi vil gerne have løbende kontakt med dem, så vi kan få deres oplevelser og erfaringer med dig gennem opvæksten. Det hjælper os med at finde ud af, hvordan vi bedst kan støtte dig.
Vi vil også gerne høre, hvad de ser som dine udfordringer lige nu.
Hele vejen gennem dit forløb vil vi holde dine forældre opdateret om vores observationer og oplevelser, så vi sammen kan støtte dig bedst muligt.
Hvis du er over 15 år, er du selv med til at beslutte, hvordan dine forældre eller andre pårørende skal inddrages i dit forløb. Du kan selv vælge, om de skal deltage i møder, samtaler eller have løbende information om dit forløb.
Vi opfordrer dog til, at du inddrager dem så meget som muligt, da deres støtte kan være en vigtig del af din proces.
Akut psykiatrisk hjælp
Du kan ringe til din egen læge på hverdage. Udenfor lægens åbningstid skal du kontakte lægevagten på tlf. 70 11 31 31.
Hvis du er akut selvmordstruet, skal du ringe 112.
Du må gerne tage din mobil, iPad, tablet og/eller computer med i afsnittet. Det er på eget ansvar. Dine enheder kan opbevares i et aflåst skab, når du ikke bruger dem.
I samarbejde med dine kontaktpersoner vil der blive lavet en aftale om, hvornår og hvor meget du kan bruge dine enheder i løbet af din tid i afsnittet.
Dagafsnittet holder lukket på alle helligdage og weekender
Hvis du bliver kørt til og fra dagafsnittet af en pårørende, kan der være mulighed for tilskud til kørslen. Du kan læse mere om tilskud og betingelser her: Tilskud til kørsel - Sundhed - Region Midtjylland
Her kan du læse om dine rettigheder som patient eller pårørende i psykiatrien:
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/1494250
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.