OPUS er et behandlingstilbud til unge i alderen 14-18 år, der for første gang skal i behandling for skizofreni, skizotypi eller skizoaffektiv tilstand.
Gå direkte til:
Velkommen til OPUS i BUA
Du er blevet henvist til OPUS i Børne - og Ungdomspsykiatrien for at blive behandlet for skizofreni, skizotypi eller skizoaffektiv tilstand.
OPUS-personalet håber, at vi med denne vejledning kan være med til at give dig og din familie de første svar på, hvad behandlingstilbuddet går ud på.
I det videre forløb er du og din familie altid velkommen til at henvende jer, og vi er klar med mere information.
Om os
OPUS er et specialiseret behandlingstilbud til unge i alderen 14 - 18 år, der for første gang skal i behandling for skizofreni, skizotypi eller skizoaffektiv tilstand.
I OPUS lægger vi vægt på at have en god dialog med dig og dine pårørende. Vi lytter til jeres erfaringer, behov og ønsker.
Som ung er du i konstant udvikling og forandring. Derfor vil vi løbende evaluere behandlingen og de sociale indsatsområder, så vi er sikre på, at det hele tiden passer til dig.
OPUS-personalet består af: speciallæge, psykologer, sygeplejersker, socialrådgiver og fysioterapeut.
Former for behandling
Et forløb i OPUS varer op til to år, og du får en fast primær behandler. Alt afhængig af dit behov får du tilbudt 2-3 samtaler om måneden hos din behandler.
Hvis du får akut behov for hjælp, kan du få flere samtaler. Hvis du er inde i en mere stabil periode, kan du få færre samtaler.
Du vil typisk blive tilbudt antipsykotisk medicin for at mindske (eller helt fjerne) dine psykotiske symptomer. Hvis du oplever store følelsesmæssige udsving, kan det også være, at du bliver tilbudt stemningsstabiliserende medicin.
Den medicinske behandling fastlægges i samarbejde med dig.
Før du starter på medicin, skal du have en samtale med en speciallæge. Når du er startet på medicin, skal du gå til kontrol hver tredje til sjette måned. Til kontrollen sikrer din behandler, at du kan tåle medicinen, og at den virker, som den skal.
Det kan måske være svært for dig at erkende og acceptere, at du har fået en psykisk sygdom. Derfor tager vores samtaler udgangspunkt i, hvad du har brug for her og nu.
Til at begynde med har du måske mest brug for, at vi fokuserer på jordnære og praktiske ting, som for eksempel at få struktur på dagen og en god søvn- og døgnrytme.
Senere ønsker du måske, at vi taler om temaer som: åbenhed om sygdom, ensomhed eller håb.
I kognitiv terapi arbejder vi med at skabe alternative tanker og forestillingsbilleder, som kan påvirke dig på en positiv måde.
For eksempel kan vi tale om, hvordan du kan vende opmærksomheden væk fra stemmerne og samtidig kontrollere angsten. Eller hvordan du kan genfortolke fejlagtige overbevisninger om, at du (for eksempel) ”ikke er god nok”.
I terapien har vi fokus på at skabe forandringer og muligheder, som reducerer ubehag, stress, sårbarhed og forebygger psykose.
Du kan opleve, at du i perioder fungerer mindre godt socialt eller har mindre lyst til at være sammen med andre.
Til social færdighedstræning undersøger du i samarbejde med din behandler, hvor og hvornår det sociale bliver vanskeligt for dig. I opstiller mål for, hvordan du kan arbejde med dine udfordringer. Og du får konkrete øvelser, som kan hjælpe dig i sociale sammenhænge. Det kan for eksempel være en øvelse i at føre en samtale eller en øvelse i at køre med bussen.
Du bliver tilbudt en kropsundersøgelse. Det vil sige en undersøgelse af fysiske belastninger, problemer og ressourcer. Undersøgelsen kan munde ud i fysioterapeutisk rådgivning eller et behandlingsforløb ved fysioterapeuten.
Psykoedukation er en form for undervisning i din sygdom. Du bliver tilbudt at deltage i et gruppeforløb med andre patienter, og dine pårørende bliver tilbudt at deltage i et gruppeforløb med andre pårørende.
Igennem psykoedukation kan du og dine pårørende lære din sygdom bedre at kende. I kan blive klogere på symptomer og udløsende faktorer og lære om behandlings- og støttemuligheder.
Erfaringen viser, at du nemmere kommer dig og har mindre risiko for tilbagefald, jo mere viden du - og dine pårørende - har om din sygdom.
Efter psykoedukation kan du og din familie blive tilbudt at deltage i flerfamilieterapi (gruppeforløb) med andre familier.
I gruppen arbejder man på at opbygge bedre kommunikation og forståelse for hinanden internt i familien. Her kan du og dine pårørende få gode råd til, hvordan I løser problemer i jeres hverdag.
Du kan blive tilbudt en sundhedssamtale med din primære behandler. Sundhedssamtalen handler om kost, rygning og alkohol.
Der kan måske blive behov for henvisning til eksterne samarbejdsparter i Region Midtjylland eller i din kommune. Sammen med dig vurderer vi, om du har behov for et forløb ved en diætist, rygestopkursus eller et rusmiddelcenter.
Du og dine pårørende får tilbudt en afklarende samtale hos en socialrådgiver. Sammen undersøger I hvilken form for hjælp og støtte, I kan have behov for.
Socialrådgiveren kan hjælpe med kontakten til jeres kommune og sikre, at de vigtigste oplysninger bliver givet videre.
Pårørende
Hvis der er behov for det, kan vi tilbyde dine pårørende rådgivende samtaler, der har fokus på deres behov.
Hvis vi har svært ved at opfylde dine pårørendes behov for samtaler, vil vi foreslå dem et andet samtaletilbud. Fx at starte hos en psykolog eller at deltage i netværksgrupper hos pårørendeforeninger.
Er du ikke fyldt 15 år, skal dine forældre inddrages i dit behandlingsforløb.
Er du mellem 15-17 år informeres dine forældre som udgangspunkt om din behandling. Hvis du ikke ønsker, at dine forældre inddrages i dele af behandlingen, vurderer OPUS-personalet, om det kan tilgodeses.
Når du er 18 år, inddrages dine forældre ikke med mindre, at du har givet din accept.
Afslutning i OPUS
Efter afslutning i OPUS bliver du typisk tilbudt et ambulant forløb (til og med dit 20. år). Et ambulant forløb er et forløb uden indlæggelse.
Hvis du er fyldt 20 år ved afslutning i OPUS, bliver du henvist til voksenpsykiatriens ambulante psykoseenhed.
Praktiske oplysninger
Samtalerne med din behandler kan foregå på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Skejby, Gødstrup eller Viborg.
Er barnet/den unge under 15 år, er det forældrenes MitID, der skal anvendes.
Er den unge over 15 år, er det den unges eget MitID, der skal anvendes.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/885482
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.