Behandling med Zypadhera i Regionspsykiatrien Gødstrup
Zypadhera er en form for medicin, som bruges til at behandle skizofreni og andre psykosesygdomme. Det virksomme stof i Zypadhera hedder Olanzapin.
Gå direkte til:
Behandling med Zypadhera i Regionspsykiatrien Gødstrup
Om behandlingen
Zypadhera er en depotbehandling. Det vil sige, at du får medicinen som en indsprøjtning.
Sådan virker medicinen
En depotbehandling sikrer, at du får din medicin hver dag. Det er derfor med til at mindske risikoen for tilbagefald og genindlæggelser. Det er dog vigtigt, at du overholder de tidspunkter, din læge/primærbehandler aftaler med dig for indsprøjtningen.
Risici og bivirkninger
Zypadhera gives som en indsprøjtning i musklen. I meget sjældne tilfælde kan det ske, at man rammer en blodåre, så Zypadhera frigives for hurtigt i kroppen. Det kaldes postinjektions-syndrom.
Hvis det sker, vil man få symptomer, der svarer til, at man har taget for mange Olanzapin tabletter på én gang. Symptomerne vil vise sig inden for de første 3 timer. Og det er derfor, at en sundhedsperson vil holde øje med dig i de første 3 timer, efter at du har fået Zypadhera.
Tiltagende træthed
Svimmelhed og forvirring
Desorientering
Irritabilitet
Angst
Aggression
Stigning i blodtryk
Talebesvær
Svaghed
Gangbesvær
Muskelstivhed, rysten, kramper
Vær opmærksom på
Da medicinen kan gøre dig døsig og uopmærksom, må du ikke køre bil, motorcykel, knallert, scooter eller betjene maskiner 24 timer efter, at du har modtaget Zypadhera.
Mere information
Som udgangspunkt vil du få behandling i zypadhera-klinikken. I særlige situationer kan der dog indgås aftale om behandling et andet sted, fx på et sengeafsnit. Nogle enkelte får også behandling på eget bosted.
Zypadhera-klinikken er åben om torsdagen fra kl. 12-16. Du skal møde op på første sal i Regionspsykiatrien Gødstrup og tage plads i venteværelset (venteområde 2 og 3).
Her vil din behandler hente dig, når du skal have din depotbehandling.
Du møder ind på samme tid som 3-4 andre patienter (hvor mange I er, kan variere fra gang til gang). I bliver kaldt ind en efter en, så der kan godt være lidt ventetid, før det bliver din tur.
Du bør opholde dig i observationsrummet i tre timer efter din behandling. Her venter du sammen med andre patienter og en til to behandlere.
I rummet er der behagelige lænestole og mulighed for kreative aktiviteter som puslespil og mandala. Du er også meget velkommen til selv at medbringe fx en bog eller høretelefoner.
Du bliver tilbudt en sandwich og noget at drikke (kaffe, the, kakao og vand).
Vi opfordrer til, at du ikke forlader observationsrummet i den første time. Hvis du ryger, kan der herefter være mulighed for at gå udenfor for at ryge. Rygeskuret ligger ved hovedindgangen.
Giv besked til behandleren, hvis du går ud for at ryge.
Nogle patienter udnytter ventetiden til at holde samtaler med primærbehandler på hospitalet. Spørg gerne din primærbehandler, om det kunne være en mulighed for dig.
Hvis du bliver forhindret i at møde op skal du melde afbud på telefon: 7847 4500 (tryk 3 for Team 3).
Du kan få bevilliget patienttransport tur/retur til din planlagte tid for depotinjektion, hvis du ikke har mulighed for at benytte offentlig transport.
Har du yderligere spørgsmål, skal du kontakte din behandlingsansvarlige overlæge eller din primærbehandler.
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/980603
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.