Familiesamtale er et tilbud til forældre i behandling i Regionspsykiatrien Gødstrup, som har børn under 18 år.
Gå direkte til:
Familiesamtaler
Regionspsykiatrien Gødstrup tilbyder forældre- og familiesamtaler til patienter, der er i behandling for psykisk sygdom og har børn under 18 år.
En familiesamtale er et tilbud til alle patienter, uanset om man samtidig får anden hjælp, fx støtte fra kommunen.
Til samtalerne er børnene i fokus. Man ved, at børn påvirkes, når en forælder eller anden tæt pårørende er ramt af psykisk sygdom.
Børnene kræver særlig opmærksomhed
Børn af forældre med psykisk sygdom har krav på en særlig opmærksomhed, fordi:
Børn ofte skjuler deres tanker og følelser for forældrene for ikke at være til besvær og for ikke at give forældrene yderligere bekymringer.
Børn ofte påtager sig ansvar og tilsidesætter egne behov for at støtte den syge forælder. Det ansvar kan påvirke en sund og normal udvikling for barnet.
Manglende trivsel i hverdagen og følelser som skyld, frygt, sorg, ensomhed, forvirring og vrede er velkendte hos mange børn, der har psykisk syge forældre.
Fysiske symptomer som hovedpine, ondt i maven og søvnbesvær kan være børns reaktion på forældrenes psykiske sygdom.
Børn ofte mangler viden om sygdommen.
Det kan være svært for forældre at være åbne om den psykiske sygdom. Mange forældre vil gerne "beskytte" børnene ved ikke at tale om sygdommen og bekymringerne. Det gavner sjældent børnene. Børn mangler som regel viden, når noget er galt i familien.
Mange forældre rammes af selvbebrejdelser og dårlig samvittighed over ikke at slå til som forældre under psykisk sygdom. Disse følelser kan medvirke til, at sygdommen forlænges.
Forældre- og familiesamtaler
Forældresamtale
Alle patienter med børn under 18 år får tilbud om en forældresamtale. Den følges op af en familiesamtale med børnene.
Familiesamtale
Ingen børn er for små til at deltage i en familiesamtale.
Formålet med samtalen er at støtte forældre og børn i at tale om sygdommen og dens konsekvenser for hver enkelt i familien.
Familiesamtalen foregår i børnevenlige rammer, hvor børnene har mulighed for at lege, tegne og læse. Børnene er meget velkomne til selv at medbringe noget trygt eller sjovt legetøj eller en god madpakke.
Familiesamtalens formål er at kunne sætte ord på de ting, der ofte er svære at snakke om i familien. Under samtalen fortæller vi børnene om sygdommen i et sprog, der passer til deres alder.
Små børn finder tryghed og "mening", når forældrene udtrykker bekymring og er opmærksomme på deres trivsel.
Fælles for samtalerne
Fokus i begge samtaler er børnenes trivsel. Vi ser derfor på den påvirkning, som forælderens psykiske sygdom kan have på børnene.
Vi har fokus på, at samtalerne er trygge og giver rum for, at I som familie kan italesætte, hvad der fylder og er svært i netop jeres familie.
Både forældresamtalen og familiesamtalen har en varighed på ca. 1 time.
Søskende
Mindreårige søskende til en voksen søster eller bror, som er i psykiatrisk behandling, har også ret til og kan have brug for en familiesamtale.
Underretning og kontakt
Det sker, at familier rammes af en særlig sårbarhed ved psykisk sygdom. Vi har som offentligt ansatte en forpligtigelse til at gøre kommunen opmærksom på familier, der har brug for en indsats i forhold til børnenes og familiens trivsel.
Vi kan i samarbejde med forældrene tage kontakt til sagsbehandleren fra kommunens familieafdeling eller sende en underretning. En underretning indebærer, at familieafdelingen i samarbejde med forældrene vurderer, hvilken hjælp familien har brug for.
Din kontaktperson eller behandler i Regionspsykiatrien Gødstrup kan hjælpe dig med at aftale en familiesamtale.
Kontakt Regionspsykiatrien Gødstrup
Telefon
7847 4500
Telefontid
Alle hverdage fra 08.00-10.00
Derudover: Mandag til onsdag: 12.30-15.30 Torsdag: 12.30-17.00 Fredag: 12.30-14.30
Ved akut opstået behov eller afbud med kort frist kan vi også træffes alle hverdage mellem klokken 10.00 og 12.30.
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/654676
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.