I Regionspsykiatrien Gødstrup bliver du spurgt om din livsstil i forhold til kost, rygning, alkohol og motion - også kaldet KRAM-faktorer.
Gå direkte til:
KRAM - en sundhedssamtale
Usund kost, tobaksrygning, for meget alkohol og fysisk inaktivitet kan påvirke din sundhed og være en medvirkende årsag til udvikling af fysiske sygdomme samt nedsat levetid.
Det er ikke kun livsstilen, der kan have betydning for din sundhedsmæssige risiko. Arvelige faktorer, sygdom og visse typer af medicin kan spille en rolle. Medicinen kan bl.a. påvirke sultcenteret, så du ofte føler dig sulten, hvilket kan give bivirkning i form af vægtøgning.
Sådan foregår det
Det positive er, at det er muligt at bremse eller standse udvikling af livsstilsrelaterede sygdomme gennem en fornuftig livsstilsændring.
Hvis du er i en sundhedsmæssig risiko, kan det være nødvendigt, at du forholder dig aktivt til, om du skal ændre dine nuværende kost-, ryge-, alkohol- og motionsvaner.
Anbefalinger og vejledning for kost, rygning, alkohol og motion kan du bl.a. finde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside under emnerne: ernæring, tobak og nikotin, alkohol og fysisk aktivitet.
Arvelige faktorer, sygdom, uhensigtsmæssig livsstil, men også bivirkning fra medicin kan bevirke, at du har en øget risiko for at udvikle det, man kalder metabolisk syndrom.
Metabolisk syndrom er en kombination af forskellige risikofaktorer, som øger risikoen for sukkersyge og hjertekarsygdomme.
Vi er opmærksomme, hvis 3 af følgende risikofaktorer er til stede:
Du har et forøget taljeomfang og/eller er overvægtig
Du har et forhøjet blodsukker
Du har en forhøjet fedtværdi (triglycerid) i blodet
Du har for lidt af det ”gode” kolesterol (HDL kolesterol) i blodet
Du har et forhøjet blodtryk
Vi måler derfor dit blodtryk, vægt, højde, taljemål, og du får taget blodprøver.
For at forebygge og behandle metabolisk syndrom skal du først og fremmest følge anbefalingerne for KRAM.
For enkelte kan det være nødvendigt at behandle forhøjet blodsukker, kolesterol eller blodtryk med medicin. Denne behandling vil som udgangspunkt foregå hos din egen læge.
Under indlæggelse eller ambulant forløb vil du få svar på dine blodprøver og andre målinger.
Hvis du vurderes at være i en sundhedsmæssig risiko, kan vi sammen overveje, om der er ændringer, du selv kan foretage, og om der er tilbud i din kommune, som du gerne vil benytte. Vi kan endvidere aftale, om der er brug for opfølgning hos din egen læge.
Der er stor forskel på de enkelte kommuners tilbud, men i flere kommuner er der mulighed for at deltage i gratis tilbud rettet mod at ændre livsstil bl.a. kostvaner, rygestop, alkoholmisbrug samt motionstilbud.
Du har mulighed for at drøfte hvilke tilbud, der findes i din kommune med din sagsbehandler eller primære kontaktperson i kommunen. Du kan også kigge på følgende hjemmesider:
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/1439175
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.