Regionspsykiatrien Randers tilbyder et ambulant behandlingsforløb, kaldet 3-dagsprogrammet. Forløbet består primært af gruppeterapi.
Gå direkte til:
Behandling i Team for Personlighedsforstyrrelser
Velkommen i Team for Personlighedsforstyrrelser.
Vi behandler:
Patienter med personlighedsforstyrrelse.
Vi behandler ikke patienter med:
Dyssocial personlighedsforstyrrelse
Psykotiske symptomer
En anden svær psykiatrisk lidelse fx ADHD, bipolar lidelse eller depression
Et aktivt misbrug af stoffer og/eller alkohol
Væsentlige kognitive eller begavelsesmæssige problemer.
For at kunne indgå i behandlingen, er det en forudsætning, at du som patient:
Er motiveret for at arbejde terapeutisk i det behandlingstilbud, som vi vurderer er relevant.
Er villig til at have et fast og stabilt fremmøde.
Sådan foregår det
Behandlingen består primært af psykoterapi - altså terapeutiske samtaler.
Vi tilbyder 3 forskellige typer af grupper:
Psykodynamisk gruppeterapi.
Mentaliseringsbaseret gruppeterapi.
Intensiv gruppe.
I langt de fleste tilfælde foregår behandlingen i grupper, men under særlige omstændigheder kan behandlingen foregå som individuel terapi.
I Mentalisereringsbaseret gruppeterapi indgår individuelle samtaler som en del af tilbuddet.
Gruppeterapi er baseret på den erfaring, at mange af de problemer, vi har i vores liv, kan forstås som problemer med at forholde os til andre mennesker (familie, venner, arbejdskolleger).
Som børn og unge udvikler vi os altid sammen med andre og deler oplevelser og følelser som en naturlig del af tilværelsen. På denne måde danner vi os et billede af os selv, får en følelse af os selv (selvfølelse), og hvordan andre mennesker er, og specielt hvordan vi oplever relationer til andre.
Disse mønstre, med at opleve andre og os selv, bliver en naturlig bestanddel af os, som vi også i voksenlivet anvender i vores forhold til andre. Af og til er disse måder ikke så hensigtsmæssige, som de burde være, og de kan give os en række vanskeligheder i livet til trods for gode intentioner. Gruppeterapi giver en mulighed for at gøre sig bekendt med disse mønstre.
Meget ofte vil symptomer som depression, angst, uklare fysiske symptomer og dårlig selvfølelse være knyttet til utilfredsstillende forhold til vigtige andre. Grupper vil i særlig grad være egnede til at belyse denne type problemer.
I tilfælde, hvor patienten ikke vurderes egnet til indsigtsgivende terapi, kan behandlingen bestå af støttende samtaler, etablering af kontakt til primærsektor, netværksmøder m.v.
Regler og rammer
Det er vigtigt, at du kommer og går til tiden. At komme for sent kan være et fingerpeg om, at du er utryg ved situationen, hvilket kan give anledning til erkendelse og bearbejdelse. At gå til tiden og nå hvad man skal inden for rammen giver en fornemmelse af, at intet varer evigt.
Derudover er det afgørende at deltage hver gang for at få fuldt udbytte af behandlingen. Prioriter gruppen og bliv kun hjemme, hvis du er fysisk syg.
Afbud: Hvis du bliver fysisk syg, kan du melde afbud på telefon: 78 47 53 00.
Det sikrer fuld koncentration i gruppen. Uden de forstyrrende elementer kan du bedre bearbejde din situation og være fuldstændig tilstede i gruppen.
I gruppen må du udtrykke dig på alle måder, så længe du ikke er fysisk voldelig eller har et krænkende sprog. Det er vigtigt for, at alle kan føle sig trygge.
Vi anbefaler, at gruppemedlemmerne ikke mødes uden for gruppetiderne. Hvis du har kontakt med andre medlemmer i fritiden eller online, vil det nemlig let føre til, at du udvikler relationer, der gør det svært at være åben i gruppen. Der kan opstå kliker. Hvis der alligevel opstår kontakt, er det vigtigt at snakke om det i gruppen.
Skulle medlemmer i gruppen forelske sig og indlede et forhold, vil terapeuterne tale med dem. De vil vurdere, hvordan behandlingen skal fortsætte, da det ikke er hensigtsmæssigt, at de er i samme gruppe.
Hvad der tales om i gruppen, bliver i gruppen. Det er tilladt at tale om sig selv, men du må ikke nævne andres navne eller information om dem. Fornemmer du et brud på tavshedspligten, skal du bringe det op i gruppen, så vi sammen kan genetablere tavshedspligten.
Du må ikke have et misbrug af medicin, stoffer eller alkohol, mens du er i behandling. Det kan påvirke din evne til at mærke reaktioner og tænke klart.
Er du ikke indstillet på at stoppe dit misbrug, kan det betyde, at dit program afsluttes. For at reducere risikoen for tilbagefald, anbefaler vi, at du har været ude af misbrug i mindst tre måneder, inden du begynder i forløbet.
Hvor og hvornår
Behandlingen foregår i dagtimerne 1-2 gange ugentligt. Hver gruppesession har en varighed af 1½ time.
Det foregår i Klinik for Personlighedsforstyrrelsers lokaler på Dronningborg Boulevard 15, 8930 Randers NØ.
Man går som oftest i behandling i Team for Personlighedsforstyrrelse i 1-2 år, afhængig af hvilken behandling man tilbydes.
Yderligere information
Gruppeterapi bliver brugt over store dele af den vestlige verden og har været en fast bestanddel af behandlingsprogrammer de sidste 40 år. Nogle gange som den vigtigste behandlingsform, og af og til som den eneste. Dette gælder specielt for ambulante patienter (ikke indlagt på institution).
Gruppeterapi kan bruges i kombination med individuel terapi, medicinsk behandling og andre former for behandling.
Videnskabelige studier har vist, at gruppeterapi har god effekt, og at den virker lige så godt som individuel terapi.
For at gruppeterapien skal virke, er det vigtigt, at gruppen får tid til at etablere sig, og at medlemmerne får lidt tid til at lære hinanden at kende. De fleste har erfaring med en eller anden form for ikke-terapeutiske grupper, f.eks. skoleklasser, spejder, sportsklub osv., og terapigrupper vil have mange af de samme egenskaber. Forskellen er, at i terapigruppen vil lederen have ansvaret for, at gruppen holder sig til behandlingens mål, og at medlemmerne engagerer sig i den opgave.
Du bliver tvunget til at blotlægge dig og skal lægge alle detaljer i dit liv på bordet.
- Nej, det er ikke tilfældet. Terapigrupper udvikler sig efterhånden som gruppemedlemmerne får gradvist mere kendskab til hinanden og kan være tillidsfulde overfor hinanden.
Det, at være i samme rum som andre med vanskeligheder, vil gøre alle dårligere.
- Nej. Det viser sig tværtimod, at det, at høre andres problemer og hvordan de oplever dem, vil virke støttende. Du kan opdage, at dine problemer minder om andres, og at du ikke er alene i verden med din lidelse. Det viser sig også, at alle har noget at give til andre: Egne erfaringer, måder at forstå ting på og ikke mindst indlevelse i andres situation.
Folk mister kontrollen i grupper og bliver så forskrækkede, at de ikke kan fungere. Eller de bliver så aggressive, at det vil virke ødelæggende.
- Det sker meget sjældent. Gruppeterapeuten vil være opmærksom på det og tage ansvaret for at dæmpe gemytterne, hvis spændingen i gruppen bliver for høj. Omvendt vil terapeuten have ansvar for at opmuntre gruppen, hvis ting går for langsomt.
Du bliver udstødt eller ekskluderet af andre gruppemedlemmer. Eller du mister dig selv og bliver viljeløst drevet af sted af de andre i gruppen.
- Dette er bekymringer og ængstelser, de allerfleste vil have i større eller mindre grad, når vi skal ind i en ny og ukendt social situation. Det er godt at snakke om det tidligt i gruppen, så du kan blive forstået og derefter mestre den situation.
Jo mere du klarer at engagere dig i det, som foregår i gruppen, jo mere vil du få ud af det. Forsøg at lægge mærke til ting, du finder oprørende eller kedelige. Forsøg at være så åben og ærlig som muligt i forhold til, hvad du siger.
Hør nøje efter, hvad andre siger og tænk igennem, hvad det betyder for dig. Forsøg at finde meningen. Du kan hjælpe andre ved at fortælle dem, hvad det, de siger, betyder for dig, eller hvordan det virker på dig. Hør specielt efter, hvad andre har at sige om dig og din deltagelse i gruppen.
Gruppen kan ses på som et "levende relations-laboratorium". Det er et sted, hvor du kan forsøge nye måder at snakke med folk på, nye måder at være på i forhold til andre.
Husk, at du også har et ansvar for at gruppen fungerer godt. Du er et med-ansvarligt gruppemedlem, og du kan være med til at gøre gruppen til en god oplevelse for alle deltagere.
Når du forsøger nye måder at snakke om personlige ting på, så læg specielt mærke til tilbagemeldingen fra andre - det vil kunne give dig en fornemmelse af, hvordan nye væremåder kan komme til at fungere.
Forsøg efter bedste evne at oversætte indre reaktioner til ord. Gruppeterapi er ikke et kaffeselskab, hvor alt skal foregå i socialt accepterede former. Det er et sted, hvor det er meningen at udforske meningen med det, som foregår, og sætte ord på de reaktioner, som vækkes i gruppen.
Hvordan folk snakker, er ligeså vigtigt som hvad, de siger. Kropssproget kan være ligeså virkningsfuldt som ord, så forsøg at lægge mærke til, hvorvidt der kan være uoverensstemmelse mellem disse udtryksformer.
Forholdet mellem gruppemedlemmerne og mellem medlemmerne og terapeut(erne) afspejler relationer udenfor gruppen. Det er derfor vigtigt at udforske. Det kan kaste nyt lys over vigtige forhold, du har til andre mennesker i dit liv.
Forsøg så godt du kan at sætte ord på, hvordan du reagerer eller føler i forhold til det, som sker mellem dig og andre, både i gruppen og udenfor. Det er ok at være emotionel! Det er vigtigt at forsøge at forstå reaktioner og symptomer i forhold til dine relationer med andre.
Forsøg så godt du kan at anvende det, du lærer i gruppen, i dit sædvanlige liv. Ved at snakke om det i gruppen, gerne på forhånd, og derefter bringe dine nye erfaringer tilbage til gruppen, vil du drage meget nytte af gruppeterapien.
Du kan blive bekendt med dine 'blinde pletter' ved at høre på tilbagemelding (feedback) om dig selv fra de andre i gruppen.
Du kan mindske området af dit skjulte selv ved at fortælle de andre i gruppen ting, som du ellers holder for dig selv.
Du kan få indsigt i dig selv (mindske det ukendte selv) og kan vælge om du vil snakke om det i gruppen.
Det er normalt at føle sig ængstelig ved at være i grupper. En måde at klare det på er at snakke om det tidligt i gruppen. Du vil opdage, at det, at snakke om angstfyldte ting og få hjælp til at klargøre forholdene omkring dem, vil hjælpe med at reducere angsten.
Hovedopgaven for gruppeterapeuten er at opmuntre medlemmerne til at snakke med hinanden og holde gruppen fokuseret på væsentlige områder. Du vil efterhånden erfare, at du vil lære af at snakke med de andre i gruppen.
Mange vil opleve en skuffelse efter at de første gruppemøder har været udfordrende og spændende. Hold ud gennem denne fase, som de fleste oplever! Det tager noget tid at lære at få fuldt udbytte af grupperne.
Du vil sandsynligvis opleve negative følelser, som f.eks. skuffelse, frustration eller vrede i gruppen. Det er vigtige følelser og reaktioner, som du må forsøge at snakke om. Det gælder også i forhold til terapeuterne. Der er altid en grund til, at du reagerer, og det er vigtigt at finde ud af, hvad du reagerer på!
Tilmelding og indkaldelse
Behandling i Team for Personlighedsforstyrrelser kræver en henvisning fra din praktiserende læge eller en speciallæge i psykiatri.
Når vi har modtaget din henvisning, vil du blive indkaldt til en indledende samtale.
Til den indledende samtale vurderer vi din tilstand. Herefter tager vi stilling til hvilket behandlingstilbud, der passer til dig.
Der kan være ventetid, inden behandlingen går igang. Du vil modtage støttende samtaler i en evt. ventetid.
Kontakt
Telefon
7847 5450
Telefontid
Hverdage: Kl. 8.15-14
Adresse
Psykiatrisk Klinik 2
Regionspsykiatrien Randers
Østervangsvej 28, Indgang G
8930 Randers NØ
Kontorerne i Ebeltoft og Grenaa har kun åbent efter aftale mellem dig og din kontaktperson.
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/658632
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.