Magnetstimulation (TMS) er en behandling mod OCD, hvor hjernen bliver påvirket med et magnetfelt, der fremkalder en ganske svag strøm i hjernevævet.
Gå direkte til:
Behandling med magnetstimulation mod OCD
Du er blevet anbefalet behandling med magnetstimulation (TMS). Denne behandlingsmetode har vist sig at kunne modvirke OCD.
Magnetstimulation bliver typisk tilbudt til patienter med svær OCD, hvor relevant behandling med medicin eller psykoterapi er forsøgt uden ønsket resultatet.
Magnetstimulation kan enten gives alene eller i kombination med anden behandling fx medicin.
VIDEO: sådan foregår TMS-behandling
Her kan du se, hvordan en TMS-behandling foregår.
Videoen viser behandling med TMS mod depression, men proceduren er (med små variationer) den samme, når man får behandling for OCD.
Videoen er produceret af Psykiatrien i Region Midtjylland i 2023.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Sådan foregår det
Princippet i behandlingen er, at man ved at påvirke hjernen med et magnetfelt fremkalder en ganske svag strøm i hjernevævet.
Magnetstimulation er i mange år blevet brugt som behandling mod depression. Nyere studier viser, at behandlingen også kan give en gavnlig effekt på svær OCD.
Når magnetstimulation anvendes mod OCD, bliver det kombineret med en eksponeringsøvelse. Det kan du læse mere om i afsnittet ”Hvordan foregår en magnetstimulationsbehandling”?.
Inden TMS-behandlingen går igang, skal du til en opstartssamtale hos en behandler. Sammen udarbejder I en eksponeringsplan.
I eksponeringsplanen skriver I, hvilke konkrete tvangstanker eller tvangshandlinger, du skal eksponeres for i forbindelse med TMS-behandlingen.
Eksponering
Inden selve magnetstimulationen skal du lave en eksponeringsøvelse. Den varer 3-5 minutter. Her tager du udgangspunkt i din eksponeringsplan fra opstartssamtalen.
Magnetstimulation
Du er vågen under behandlingen, hvor du sidder i en dertil indrettet stol.
Under behandlingen placeres en magnetspole ud for det område i hjernen, som skal stimuleres.
Du vil under behandlingen have en bomuldshat på. Hatten er med til at sikre, at magnetspolen sidder korrekt ved hver behandling.
Under behandlingen bliver du tilbudt ørepropper som værn mod den støj (klikkende lyd), som apparatet udsender. En enkelt behandling med magnetstimulation varer 18 minutter.
Du vil som regel modtage 29 behandlinger indenfor 6 uger.
Forskning har vist, at magnetstimulation mod OCD er en sikker og effektiv behandling. Cirka 40 procent af patienter opnår en form for bedring.
Effekten af din behandling vil løbende blive evalueret gennem spørgeskemaer, som du selv skal udfylde, og vurderinger fra dine behandlere.
Når det er blevet besluttet, at du skal have behandling med magnetstimulation, vil du modtage en skriftlig indkaldelse i din e-boks.
I indkaldelsen finder du praktiske oplysninger om tid og sted for behandlingen. Du er velkommen til at medbringe en pårørende ved første behandling.
Inden du går hjem efter første behandling har vi aftalt med dig, hvornår dine næste behandlinger foregår.
Du må under hele behandlingsforløbet indtage den medicin, du plejer at tage. Men sørg for at give din TMS-behandler besked, hvis du starter på ny medicin eller hvis du får ændret dosis på nuværende medicin.
Du må ikke drikke alkohol under TMS-serie.
Du må gerne køre bil under TMS-forløbet, medmindre du oplever udtalt træthed.
Du bliver behandlet af sundhedsfagligt personale. Afdelingen har certificerede TMS-behandlere og en TMS-ansvarlig læge.
Inden du starter i behandling, vil du få grundig information om, hvad der skal ske. Du får også mulighed for at stille spørgsmål
Ofte er der kun få bivirkninger ved behandlingen. Du kan dog opleve, at det gør ondt og trækker i musklerne der, hvor magnetspolen er placeret. Dette er mest udtalt under de første behandlinger, derefter vænner de fleste sig til det.
Hvis man oplever ubehag ved behandlingen, kan der laves en individuel gradvis optrapning til den ønskede behandlingsintensitet.
Enkelte patienter får forbigående spændingshovedpine, som kan behandles med et mildt smertestillende middel, f.eks. Paracetamol. Nogle oplever at være mere trætte under behandlingsforløbet.
I yderst sjældne tilfælde kan der opstå kramper hos patienter, der er særligt disponerede, fx pga. anden sygdom.
Hvem kan få behandling med TMS?
Du kan kun blive henvist til behandlingen, hvis:
Du har svær OCD
Du er i et behandlingsforløb på regionsfunktionsniveau (specialiseret behandling) i Regionspsykiatrien Midt eller Afdeling for Depression og Angst
Du har været i behandling med psykoterapi og medicin uden ønsket effekt. Og din behandler har vurderet, at behandlingsmulighederne er udtømte
Din behandler vurderer, at du er egnet til behandlingen.
Hvor og hvornår
Du skal have TMS-behandling i seks uger. Din første behandling varer 1,5 time, mens de efterfølgende behandlinger varer ca. 45 minutter.
Du får som udgangspunkt TMS-behandling mandag- fredag i fem uger.
I den sjette og sidste uge får du fire behandlinger.
Du får behandling i Viborg eller Aarhus.
Viborg
Regionspsykiatrien Midt
Klinik for ECT og TMS
Søndersøparken 1, indgang A, 8800 Viborg
Telefon: 2139 4408
Aarhus
Aarhus Universitetshospital Psykiatrien
Enhed for ECT og TMS, Afdeling for Depression og Angst
Palle Juul-Jensens Boulevard 175 (indgang K), 8200 Aarhus N
Telefon: 7847 2310
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.psykiatrien.rm.dk/1507638
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.