Behandlingen er familiebaseret og består først og fremmest af familiesamtaler. Både du og dine forældre deltager i samtalerne.

Behandlingen er familiebaseret

Behandlingen af spiseforstyrrelser hos børn og unge er familiebaseret, da spiseforstyrrelsen er et anliggende for hele familien.

Dine forældre er den vigtigste ressource i forhold til at hjælpe dig. Derfor består din behandling først og fremmest af familiesamtaler, hvor både du og dine forældre deltager. I skal forvente, at der i den første del af behandlingen vil være ugentlige samtaler, hvor hele familien deltager.  

I samtalerne vil behandleren sammen med jer undersøge, hvornår det mon er spiseforstyrrelsen, der er på spil, og hvornår det ikke er. I skal lære spiseforstyrrelsen at kende og kunne adskille den fra dig. Sammen skal I finde frem til, hvordan du bedst kan blive hjulpet.

Behandlingen skal ses som en læringsproces, hvor du, dine forældre og behandlere samarbejder om at gøre dig rask.   

Til forældre: I får en anden rolle i en periode

Til familiesamtalerne vil der være fokus på at støtte jer som forældre. Det er vigtigt, at I føler jer trygge og har de nødvendige kompetencer til at kunne sikre, at jeres barn får nok at spise, og at hans eller hendes øvrige symptomer reduceres.   

Som forældre til et barn med en alvorlig spiseforstyrrelse skal I indstille jer på, at forældre- og omsorgsrollen vil være anderledes i en periode 

Ofte vil der være behov for, at I i en periode: 

  • Tager det fulde ansvar for måltiderne.
  • Støtter jeres barn før, under og efter måltiderne.  
  • Støtter jeres barn til at undgå tvangsmotion, opkastninger, overspisninger eller anden adfærd. 

Der vil også være brug for, at I hjælper og støtter jeres barn med de svære tanker og følelser. Både de tanker og følelser, der er knyttet til selve spiseforstyrrelsen, og dem der kan opstå, når hun eller han skal vende tilbage til et normalt barne-/ungdomsliv.

I familiesamtalerne vil der også være mulighed for at arbejde med de strukturer og dynamikker omkring jeres familie, som måske kan være med til at vedligeholde spiseforstyrrelsen.   

Der vil som regel være behov for at samarbejde med andre i jeres netværk. Det kan f.eks. være kommunal socialrådgiver og familieafdeling, PPR, skole m.fl. Der vil være brug for at etablere et tværsektorielt samarbejde med- og omkring jeres familie for at understøtte en bedring i forhold til spiseforstyrrelsen.  

Behandlingsforløbet bliver tilpasset jeres barns symptombillede og diagnose. Der vil derfor være forskel på behandling af anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning.  

I får præsenteret det specifikke behandlingstilbud til tilbagemeldingssamtalen.

Behandling under indlæggelse

Langt de fleste bliver behandlet uden at blive indlagt. Men det kan være nødvendigt at blive indlagt, hvis der ikke sker tilstrækkelig bedring eller hvis din fysiske tilstand er truet.   

Hvis din spiseforstyrrelse er så indgribende, at du skal indlægges, er der som hovedregel brug for at inddrage den kommunale sagsbehandler og socialforvaltning. Socialforvaltningen vurderer, hvilken støtte du og din familie har brug for udenfor hospitalet. 

Hvis du bliver indlagt, vil du naturligt have mindre kontakt til dine forældre, evt. søskende, skole og netværk i en periode. Det er dog vigtigt, at du fortsat fastholder en tilknytning til din familie, dit hjemmemiljø og din skole. Dine bånd til din familie og dit øvrige netværk har nemlig stor betydning for, at du kan få det bedre.    

Særligt dine forældre bliver inddraget i din indlæggelse. Dine forældre vil være med i behandlingen, og I vil spise sammen i afdelingen, mens du er indlagt.  

En vigtig del af din indlæggelse er orlov til hjemmet. Her øver du og din familie jer i, at du spiser stabilt og tilstrækkeligt derhjemme.   

Tre spor i behandlingen 

Mens du er indlagt, følger behandlingen tre vigtige spor. Dem har du, dine forældre og dine behandlere hele tiden fokus på:   

  1. Støtte til normalisering af spisning og vægt.
    Du får støtte til at spise fem daglige måltider bestående af almindelig, varieret mad med henblik på at vægtindhente 1-1,5kg/uge.
     

  2. Støtte til dig, dine forældre og professionelle netværk.
    I får støtte til at arbejde med de tanker, følelse og adfærd, som I vurderer, kan være udløsende og vedligeholdende for spiseforstyrrelsen.
     

  3. Støtte dig, dine forældre og professionelle netværk i at genfinde ressourcer og livsindhold, som er vigtige for dig/jer. 

Behandlingen i afdelingen tager udgangspunkt i dig, som en del af din familie, og en del af gruppen i afdelingen.  

Dagligdagen i afdelingen 

Dagligdagen i afdelingen er bygget op om et fast ugeprogram med en række gruppeaktiviteter.  

Eksempler på gruppeaktiviteter er:  

  • Fem daglige måltider og samvær efter måltider. 
  • Samtalegruppe. 
  • Billedterapigruppe. 
  • Mestringsgruppe. 
  • Krop og bevægelse. 
  • Før weekend-gruppe. 

I gruppen kan du arbejde på at genvinde færdigheder, som du har mistet i forbindelse med spiseforstyrrelsen. Du kan også arbejde med temaer, som har betydning for dig i forhold til fremover at leve dit liv uden spiseforstyrrelsen.    

Tekst på denne side er opdateret juli 2024.

Senest revideret af Lene Hjort, overlæge på Sengeafsnit for Spiseforstyrrelser, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling og Anette Hollesen, specialpsykolog i Psykiatrisk Klinik for Spiseforstyrrelser, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling. 

Direkte link til vores sider om spiseforstyrrelser hos børn og unge: spisbu.ps.rm.dk